Meny

Perific logo
NYHETER

Perific i dag och i framtiden - Intervju med Gustav Dafnäs

Uppskattad lästid: 4 min

Effektstyrning är en del av lösningen på effektproblematiken. Redan i dag erbjuder Perific en uppskattad lastbalanseringslösning för laddboxen till elbilen samt mätning och styrning av solproduktion från solcellspaneler. Nu vill företaget ta nästa steg in i framtiden.

Genom Perifics dynamiska lastbalansering kan användare styra hushållets effektförbrukning på ett kostnadseffektivt sätt. Det handlar kanske främst om att jämna ut effektkurvan för en av våra största effektförbrukare: Elbilen.

Nu vill Perific ta sin tjänst till nästa nivå. Vi har pratat med Gustav Dafnäs, vd på Perific, för att höra om företagets framtidsvision.

Perific i dag

Perific erbjuder ett system som övervakar effektuttaget, vilket gör att användaren kan optimera fastighetens effektuttag.

Genom att installera en Monitor läser systemet av och kommunicerar kontinuerligt det momentana effektvärdet för varje fas. Informationen om effektuttaget i din fastighet samlas in, behandlas och sammanställs av Perificsystemet.

Informationen finns också i Perifics app, där användaren får information om bland annat effektuttaget i fastigheten i realtid. Vid höga effektnivåer kan man då exempelvis välja att pausa elbilsladdningen. Genom att pausa en stor effektförbrukare såsom elbilsladdningen kan man undvika höga kostnader i samband med dyra effektavgifter och man säkerställer även att ingen säkring löser ut.

Hur Perific fungerar.

Även om hushållet kommer att använda lika mycket energi totalt sett så kommer effekten som tas ut att vara lägre under längre tid, vilket i sin tur balanserar effekttopparna och ger en lägre kostnad.

Perific kan användas i alla typer av fastigheter, allt från de minsta privata fastigheterna till stora fastigheter, byggnader och anläggningar. Att kunna hålla koll på den privata bostadens effektuttag likaväl som fritidshuset är en stor fördel för den som vill hålla nere sina kostnader och ta kontroll över förbrukningen. Med Monitor kan du även få larm vid onormala situationer, såsom under elavbrott eller vid extra höga effektnivåer.

I dag fungerar Monitor för effektstyrning av laddboxar till elbilar och för mätning av produktion från solceller. Men man hoppas på att kunna ansluta fler av fastighetens större effektförbrukare till Perifics plattform i framtiden.

Lokal produktion

Någonting som får Perific att sticka ut och som företaget värnar om är den lokala produktionen av produkterna. Även om vissa komponenter behöver köpas in internationellt sker all montering samt produktion inom landets gränser.

– Förutom att det känns bra att kunna producera våra produkter i Sverige får vi också en mycket bra kontroll över den egna produktionen, kommenterar Gustav Dafnäs.

Han påpekar också att den större delen av produktionen dessutom sker i eller omkring Stockholm, staden i vilken företaget är baserat.

Någonting som har varit viktigt för Perific är att hela tiden tillhandahålla kunderna enkla, smarta lösningar. Därför utforskar de ständigt nya sätt att förbättras, vilket inte minst gäller framtidens Perific.

Perific i framtiden

Vidare automatisering, styrning av fler effektförbrukare och en förbättrad användarupplevelse, så ser förhoppningarna ut för framtidens Perific.

Redan nu kan användaren själv påverka effektuttaget och i förlängningen sänka kostnaderna. I dag kan användaren exempelvis pausa elbilsladdningen under vissa tider på dygnet för att undvika de högsta effekttopparna och då även de högsta priserna. Men det ultimata vore om detta var automatiserat – och det är vad man siktar på.

– Varje eftermiddag klockan 16 släpps elpriserna för nästkommande dygn. Vad vi siktar på är att kunna sätta ett schema för laddboxen, där den låter bilen ladda med hög effekt när det är som billigast och vise versa, förklarar Gustav Dafnäs.

Man hoppas helt enkelt på att kunna skapa ett system där användaren kan ställa in ett schema för elbilsladdningen via Perifics app. Tanken är att man ska kunna schemalägga att ladda bilen utifrån elpriset, förutsatt att man har ett timprisavtal. Men i förlängningen menar Gustav Dafnäs att det ultimata vore om Perificsystemet i framtiden själv skickar ut ett förslag på ett schema utifrån timpriserna, allt för att göra det så enkelt som möjligt för användaren.

Fler delar av hemmet ska kunna nyttja effektstyrning

Framtidskonceptet för Perific handlar också om att göra användarupplevelsen ännu bättre. Genom att kunna lastbalansera flera delar av hemmet hoppas man kunna jämna ut effektkurvan ytterligare.

Framför allt satsar man på att i första hand kunna lastbalansera de andra stora effektförbrukarna i hemmet förutom elbilen. I stället för att bara välja att anpassa laddningen av elbilen kanske man tillfälligt vill pausa värmegolven i badrummet på nedervåningen. Eller varför inte låta vattenberedaren vänta en stund med att värma varmvattnet?

Utvecklingsmöjligheterna är många och Perific ser ljust på framtiden.

– Vi utvecklas ständigt och blickar alltid framåt mot nya innovativa lösningar, sammanfattar Gustav Dafnäs.

Publicerad Dec 23, 2022

Uppdaterad Jul 02, 2024

Relaterade artiklar

ARTIKEL
APR 13, 2023

optiCharge lanseras till Charge Amps

Nu lanseras Perifics optiCharge till Charge Amps.

ARTIKEL
FEB 20, 2023

optiCharge lanseras till Zaptecs laddboxar

optiCharge är ett automatiserat system för elbilsladdning.

ARTIKEL
DEC 10, 2021

Max Söderberg Järfälla Energi

Järfälla Energi är en av Stockholms större installatörer

ARTIKEL
NOV 28, 2022

App release 3.3.0

Ny app release 3.3.0