Meny

Perific logo
NYHETER

optiCharge lanseras till Zaptecs laddboxar

Uppskattad lästid: 4 min

Monitor och optiCharge för Zaptec.

Med vår senaste innovation optiCharge kan vi nu erbjuda den mest avancerade lastabalanseringen någonsin – helt gratis. Först ut att få den nya funktionen är Zaptecs laddboxar.

optiCharge är en automatiserad, avancerad funktion för laddboxen som anpassar aktiva timmar efter de lägsta timpriserna på el. Allt du behöver göra är att aktivera optiCharge, så sköter systemet resten.

Vad är optiCharge?

Du bestämmer under vilka timmar elbilen ska laddas, hur många timmar bilen behöver laddning och om det finns något maxpris på el som du inte vill överstiga under tiden elbilen laddas. Därefter räknar systemet automatiskt ut vilka de bästa tiderna för laddning är och laddar endast din elbil under dessa tider.

optiCharge uppdaterar tiderna för laddning varje dag när de nya timpriserna kommer in – och precis som vanligt ingår vår avancerade effektstyrning i funktionen.

Med andra ord är optiCharge ett komplett system för effektstyrning som förutom att lastbalansera laddboxen dessutom optimerar laddningen utefter de lägsta timpriserna på el.

Styr från molnet

Enegic styr all lastbalansering från molnet. Det gör att optiCharge kan nyttjas oavsett om du bara har en laddbox hemma eller om du har en grupp med laddboxar, som i en bostadsrättsförening.

Notera dock att om du har fler än en laddbox kommer optiCharge att automatiskt lastbalansera utifrån de lägste elpriserna för alla laddboxar i anläggningen.

Tänk därför på att när du ställer in optiCharge så gör du det för samtliga laddboxar i anläggningen.

Zaptec och optiCharge

Enegic är fullt integrerad med Zaptec och sköter både effektmätning och effektstyrning. Vi utvecklar ständigt våra produkter för att kunna erbjuda de mest avancerade lösningarna på marknaden – med optiCharge har vi kommit en bra bit på vägen.

optiCharge är en alternativ funktion till Zaptecs Eco Mode. optiCharge ger samma funktionalitet som Eco Mode och ingår i Enegics kompletta system för lastbalansering.

Enegic optiCharge hur det fungerar.

Hur fungerar optiCharge?

  1. Du ställer in under vilka timmar du vill att elbilen ska laddas.

  2. Du bestämmer hur många timmar elbilen ska laddas.

  3. Du bestämmer om du vill ha ett maxpris per kWh under laddning – och vilket det ska vara.

  4. optiCharge räknar därefter automatiskt ut den billigaste tidpunkten att ladda din elbil.

  5. optiCharge uppdateras automatiskt varje dag utifrån dina valda inställningar.

Vi får in elpriserna för nästkommande dag runt klockan 16.
Tänk på att du behöver ett elavtal med timpris för att kunna spara pengar med optiCharge.

Fyra elområden

Sverige är i dag uppdelat utefter fyra elområden:

  • SE1: Luleå

  • SE2: Sundsvall

  • SE3: Stockholm

  • SE4: Malmö

Fyra priszoner i Sverige opticharge.

För att optiCharge ska kunna fungera måste du ställa in vilket elområde du är i. För att ta reda på vilket elområde du tillhör kan du gå in på Svenska Kraftnäts hemsida och kolla på deras karta över Sveriges elområden.

Klockan 16 uppdateras priserna

Nord Pool, alltså nordens största börsmarknad för el, uppdaterar sina priser för nästkommande dag varje dag klockan 16. Därför uppdaterar även optiCharge automatiskt ditt schema runt klockan 16.

Så hur fungerar det i praktiken? Låt oss ta två exempel.

I båda fallen har du valt att bilen är tillgänglig för laddning mellan klockan 17–06 och att den ska laddas två timmar. Du har inte satt något maxpris utan låter systemet själv välja.

Tillgänglig för laddning
Hur många timmar för laddning
Maxpris?
Klockan 17–06
2
Nej

Exempel 1

optiCharge har sett att de billigaste timmarna för att ladda din elbil är mellan klockan 21–23 på kvällen. Klockan är 15, från 00 och framåt finns därför ännu ingen data tillgänglig.

Klockan 16 uppdateras priserna.

optiCharge ser då att de billigaste timmarna för laddning mellan klockan 17–06 i stället är mellan 02–04 på morgonen. Schemat uppdateras automatiskt och förlägger i stället den schemalagda laddningen mellan klockan 02–04.

Exempel 2

optiCharge har sett att de billigaste timmarna för att ladda din elbil är mellan klockan 21–23 på kvällen. Klockan är 15, från 00 och framåt finns därför ännu ingen data tillgänglig.

Klockan 16 uppdateras priserna.

optiCharge ser då att priserna under nästa dag är dyrare. Schemat uppdateras automatiskt men laddningen fortsätter att ligga kvar mellan klockan 21–23 på kvällen.

optiCharge även för BRF

Tack vare sin avancerade funktionalitet fungerar optiCharge utmärkt även för bostadsrättsföreningar. Eftersom att optiCharge styr från molnet styr systemet en hel anläggning, inte enskilda boxar.

I en bostadsrättsförenings anläggning, som ju oftast består av fler än en laddbox, kontrollerar därför optiCharge alla laddboxar i anläggningen.

Fokus på enkla, avskalade och användarvänliga lösningar

Enegics fokus ligger alltid på enkla, avskalade och användarvänliga lösningar – optiCharge är inget undantag.

I vår användarvänliga app får du all information du behöver för att kunna ställa in din optimerade laddning. Inställningarna tar under en minut att fylla i och därefter sköter systemet automatiskt resten.

Om du har några frågor är du välkommen att kontakta vår support.

Publicerad Feb 20, 2023

Uppdaterad Jul 02, 2024

Relaterade artiklar

ARTIKEL
APR 13, 2023

optiCharge lanseras till Charge Amps

Nu lanseras Perifics optiCharge till Charge Amps.

ARTIKEL
DEC 10, 2021

Max Söderberg Järfälla Energi

Järfälla Energi är en av Stockholms större installatörer

ARTIKEL
DEC 23, 2022

Perific i dag och i framtiden - Intervju med Gustav Dafnäs

Intervju med vd Gustav Dafnäs om Perifics framtidsvision.

ARTIKEL
NOV 28, 2022

App release 3.3.0

Ny app release 3.3.0