Meny

Enegic logo
I HEMMET

Ladda med sol

Uppskattad lästid: 3 min

Ladda med sol med hjälp av Enegic.

Glada nyheter för Zaptec-användare som har solpaneler installerade i fastigheten:
Med Enegic kan du nu automatiskt prioritera laddning av elbilen vid överskott av solel.

Med vår senaste funktion Ladda med sol tar vi steget till en grönare elbilsladdning. Genom att automatiskt aktivera laddning vid tider när den egna solproduktionen räcker till både husets elbehov och samtidig laddning kan du minimera mängden köpt el för laddning av din bil.


Här nedan har vi samlat information och vanliga frågor om funktionen Ladda med sol.

Vad innebär funktionen Ladda med sol?

Ladda med sol förutsätter att du har solceller på taket som periodvis har en elproduktion som räcker till både husets förbrukning och samtidig elbilsladdning. Så länge den egna elproduktionen håller sig på en nivå som täcker det totala behovet kommer elbilen fortsätta laddas.

Vad händer de dagar solen inte skiner, får jag ingen laddning?

För att säkerställa att din bil aldrig blir utan laddning ligger funktionen Ladda med sol som en påbyggnad på våra optiCharge-scheman Prisanpassad laddning samt Manuell laddning. På detta sätt kan du vara säker på att bilen alltid kommer att laddas under angivna timmar i schemat, men dessutom automatiskt laddas med solel under övriga tider så fort den egna produktionen är tillräckligt stor.

Innebär denna funktion att bilen endast laddas med egenproducerad el?

För att kunna erbjuda en jämn laddning kommer den egna solelen ibland kompletteras med köpt el. Detta kan ske till exempel när passerande moln hastigt minskar solproduktionen. I en sådan situation tillåts laddningen fortsätta en stund vilket gör att köpt el kommer att användas för att ”täcka upp” för det tillfälliga bortfallet av den egna produktionen. Så fort molnen passerat och produktionen återgår till den högre nivån kommer bilen återigen att laddas med endast solel igen. På detta sätt säkerställer vi en jämn och mer förutsägbar laddning av din bil.

Min fastighets solproduktion överstiger fastighetens elkonsumtion men elen säljs till elnätet – varför används inte denna överproduktion för laddning ?

För att Ladda med sol ska tillåta laddning krävs en överproduktion av minst 8A/fas utöver fastighetens övriga förbrukning. Under perioder där överproduktionen är mindre än 8A/fas kommer ingen laddning tillåtas och överskottet i stället säljas.

När min solproduktion minskar till en nivå där laddningen inte längre kan göras på egen solel fortsätter ändå bilen att ladda. Varför avbryts inte laddningen?

Funktionen Ladda med sol har en inbyggd fördröjning för att hantera tillfälliga dippar i solproduktionen, till exempel vid växlande molnighet. Laddningen kommer därför fortsätta under en kortare tid innan den så småningom avbryts.

Vad krävs för att Ladda med sol ska fungera?

Ladda med sol kickar igång under följande förutsättningar:

  • Din solanläggning är tillräckligt stor för att periodvis kunna producera solel som täcker behovet från både hus och en pågående laddning.

  • Det krävs solproduktion på minst 8A/fas utöver husets förbrukning för att laddning ska kunna startas.

  • Du har aktiverat någon av våra optiCharge-funktioner Prisanpassad laddning eller Manuell laddning.

  • Du har aktiverat funktionen Ladda med sol.

Jag har aktiverat Ladda med sol men bilen laddar inte

Kontrollera att förutsättningarna i föregående stycke är uppfyllda. Om bilen ändå inte laddar ber vi dig kontakta vår support.

Jag har en laddbox från en annan tillverkare men som styrs av Enegic. Kan jag använda funktionen Ladda med sol?

För närvarande finns funktionen Ladda med sol endast tillgänglig i vår Zaptec-integration.

Publicerad Oct 23, 2023

Uppdaterad Nov 06, 2023

Relaterade artiklar

ARTIKEL
JUN 16, 2023

Undvik höga elpriser i vinter med effektstyrning

Energieffektivisering är det bästa sättet att förbereda sig inför vintern.

ARTIKEL
DEC 20, 2022

Ladda din elbil, lös effektproblematiken och sänk elkostnaderna

Med Enegic sänker du onödigt höga elkostnader.

ARTIKEL
OCT 28, 2022

Effektuttag

Vad är effektuttag?

ARTIKEL
OCT 31, 2023

Kan man ladda elbilen när det regnar?

Hur fungerar elbilsladdning i regn?