Meny

Enegic logo
I HEMMET

Ladda din elbil, lös effektproblematiken och sänk elkostnaderna

Uppskattad lästid: 2 min

Elbilsladdning i villa.

Elbristen är ett faktum. I ett försök att dämpa de högsta effektuttagen introducerar många elnätsbolag just nu effektavgifter, vilket kan resultera i kraftigt höjda elnätsavgifter ovanpå redan höga elkostnader. Att förstå och kunna påverka fastighetens effektuttag kommer att vara nyckeln till att hantera morgondagens elanvändning.

I en tid då alltmer av vårt samhälle blir beroende av el, parallellt med att vi blir fler, ökar kraven på en tillförlitlig eltillgång. De nyligen införda effektavgifterna är ett försök att tygla den eskalerande effektproblematiken. Samtidigt innebär effektavgifterna ofta kraftigt ökade totala elkostnader om höga effektuttag görs vid fel tidpunkt.

Genom bland annat mätning och styrning av större effektförbrukare – som elbilsladdning – kommer man att kunna anpassa effektuttagen för att säkerställa en säker, kostnadseffektiv och miljövänlig elanvändning i framtiden. Enegic är en sådan lösning.

Få kontroll på din elförbrukning

Enegic i villa installation.

Enegic är en plattform för avancerad mätning och styrning av större effektförbrukare.

– Nya stora effektförbrukare som elbilsladdning, tillsammans med egenproduktion av solel, innebär stora förändringar i fastigheters elsystem. Därför är det viktigt att förstå och kunna jämna ut höga effekttoppar för att elsystemet ska räcka till, förklarar Gustav Dafnäs, vd på produktbolaget Perific Technologies som utvecklat Enegic.

Med hjälp av Enegic får du ett flexibelt och kompetent system som mäter och analyserar fastighetens effektförbrukning i realtid och per fas. Informationen från Enegic möjliggör att optimeringar kan genomföras utifrån varje fastighets unika förutsättningar.

– Det kommer bli allt viktigare att kunna optimera fastigheters effektuttag och energiförbrukning över tid. Ojämna och höga effektuttag kommer i allt större utsträckning leda till höga kostnader och potentiellt utslagna huvudsäkringar, säger Gustav.

Ladda säkert – oavsett laddlösning

Enegics funktionalitet visas med laddbox.

Med hjälp av Enegic kan effekten vid elbilsladdning styras och anpassas. Enegic är en öppen plattform vilket möjliggör enkla integrationer med andra tillverkares system, cloud to cloud eller annan teknik.

– Genom att låta information från Enegic styra elbilsladdningen kan du tryggt ladda bilen utan risk för att någon säkring ska slås ut eller att kostnaderna ska rusa iväg, förklarar Gustav.

Perific Technologies samarbetar i dagsläget med Easee, Charge Amps och Zaptec för smart styrning av elbilsladdning. Fler integrationer både inom och utom Sverige pågår just nu.

Tidigare publicerad i bilagan Perspektiv Hållbarhet i SvD, november 2022.

Publicerad Dec 20, 2022

Uppdaterad Dec 22, 2022

Relaterade artiklar

ARTIKEL
JUN 16, 2023

Undvik höga elpriser i vinter med effektstyrning

Energieffektivisering är det bästa sättet att förbereda sig inför vintern.

ARTIKEL
OCT 28, 2022

Effektuttag

Vad är effektuttag?

ARTIKEL
OCT 31, 2023

Kan man ladda elbilen när det regnar?

Hur fungerar elbilsladdning i regn?

ARTIKEL
OCT 23, 2023

Ladda med sol

Nu kan Zaptec-användare ladda bilen med sol, tack vare Enegic.