Meny

Enegic logo
I HEMMET

Kan man ladda elbilen när det regnar?

Uppskattad lästid: 5 min

Ladda elbilen i regn.

Det är vanligt att fundera på om det är farligt att ladda elbilen i regn, eller om man ens kan ladda elbilen när det regnar. El och vatten känns för många som en osäker kombination, så det är inte konstigt att det uppstår frågetecken. För hur är det egentligen: Är det säkert att ladda bilen i regn?

Får man ladda elbilar i regn?

Ja, det är faktiskt till och med säkert att ladda elbilen i regnigt väder.

Eftersom det vore både opraktiskt och farligt att utveckla laddningsteknik som inte tål regn är både laddboxen och elbilen säkra att använda i höstrusket. Det finns till och med vissa standarder för skydd mot fuktnivåer som laddningsteknik måste uppfylla för att få säljas på marknaden.

Visste du? Det finns också standarder för laddboxar som handlar om motstånd mot temperaturhöjningar och olika isoleringsnivåer.

Men hur tåliga är egentligen laddboxarna?

Alla laddboxar är inte lika tåliga

Alla laddboxar har olika säkerhetsklassificering och därmed är inte alla laddboxar lika tåliga. Men trots att vissa laddboxar har en högre IP-klass än andra, är alla laddboxar utvecklade för att som minst tåla de riktigt regniga månaderna i slutet av året.

Det ska med andra ord vara säkert att ladda elbilen i regnet oavsett vilken laddbox du har hemma.

Inte fullt vattentät

Samtidigt är inte laddboxen fullt vattentät. IP-klass 44, vilket är en vanlig IP-klass på laddboxar, innebär att laddboxen är skyddad från vattenstänk. Den tål med andra ord inte att bli nedsänkt i vatten eller dylika extrema förhållanden.

Använd därför aldrig högtryckstvätt samtidigt som du har laddningskabeln inkopplad, eftersom det då kan pressas in vatten i laddningstekniken.

Måste elbilen stå under tak när det regnar?

Nej, elbilen måste inte stå under tak när det regnar. Däremot måste laddningskabeln alltid hållas torr.

Håll laddhandsken torr

Det är viktigt att laddningshandsken hålls torr under tiden som bilen inte laddas. Placera den med fördel i torr, väderskyddad miljö och undvik att lämna den i vattenpölar eller andra fuktiga områden när den inte används för laddning.

Sladden är inte strömsatt förrän den är inkopplad

Laddningstekniken är designad så att laddningskabeln inte är strömsatt förrän den är tryggt och säkert inkopplad i båda ändar. Det innebär exempelvis att du kan hantera kabeln utan att löpa risk för att få stötar när det regnar eller snöar ute.

Dessutom är laddningskablarna oftast designade så att jordstiftet är det första som får kontakt med uttaget, vilket innebär att om olyckan skulle vara framme så leds strömmen bort från dig och du slipper skada.

Kan det inte läcka in vatten i elbilen när det regnar?

Det enkla svaret är nej, det kan inte läcka in vatten i elbilen när det regnar. Däremot är inte elbilen fullt vattentålig och du bör därför inte använda exempelvis högtryckstvätt samtidigt som laddningsluckan är öppen eller laddningskabeln inkopplad.

Det kan också vara bra att tänka på att hålla laddningskabeln torr, så att det inte ligger vatten vid stiften. Vatten inuti laddningskabeln kan potentiellt leda till kortslutning.

Ett troligare scenario vid vatten i laddningshandsken är dock att bilen helt enkelt inte laddar när du kopplar på kabeln. De flesta bilar har nämligen ett skydd mot vattenintrång och ser till att inte starta laddning om någon del av tekniken är fuktigt vid anslutning.

Är det farligt att ladda elbilen när det åskar?

Ja, det kan vara farligt att ladda elbilen när det åskar. Som för all elektronik gäller rekommendationen att koppla ur laddningskabeln och avsluta laddning under åskoväder.

Laddboxar brukar dock ha ett överspänningsskydd som kan hjälpa, i alla fall delvis, om olyckan skulle vara framme.

Men kan man köra en elbil när det åskar?

Ja! Det är till och med ofta sagt att det är säkrare att sitta i en elbil under ett åskoväder än att vara utomhus. Det verkar inte finnas någon förhöjd risk med att sitta i just en elbil gentemot en fossildriven bil.

Så även om man inte bör ladda en elbil under ett åskoväder, eller om det finns risk för åska, så går det alldeles utmärkt att köra elbilen.

4 saker att tänka på när du laddar bilen i regn och rusk

  1. Vissa elbilsmodeller har en värmare i locket som skyddar laddaren. Tanken är att eventuell is och snö ska smälta så att locket alltid går att öppna.

  2. Använd endast en laddningskabel som tål de väderförhållanden som du befinner dig i.

  3. Håll laddningskabeln torr när den inte används till att ladda elbilen, för att undvika kortslutning. En blöt laddningskabel kan potentiellt leda till kortslutning.

  4. Även om det är fullt möjligt att ladda din elbil i regn är det smart att torka av laddaren med en trasa om den är blöt.

Publicerad Oct 31, 2023

Uppdaterad Oct 31, 2023

Relaterade artiklar

ARTIKEL
JUN 16, 2023

Undvik höga elpriser i vinter med effektstyrning

Energieffektivisering är det bästa sättet att förbereda sig inför vintern.

ARTIKEL
DEC 20, 2022

Ladda din elbil, lös effektproblematiken och sänk elkostnaderna

Med Enegic sänker du onödigt höga elkostnader.

ARTIKEL
OCT 28, 2022

Effektuttag

Vad är effektuttag?

ARTIKEL
OCT 23, 2023

Ladda med sol

Nu kan Zaptec-användare ladda bilen med sol, tack vare Enegic.