Meny

Enegic logo

Sidan är under konstruktion, erbjudanden som står är ännu inte tillgängliga.

Undvik onödiga effektavgifter med Enegics nya funktion Virtuell Huvudsäkring

Kostnaden för effekt är redan nu en stor del av fastighets samlade energikostnad - och dyrare kommer det att bli!

Därför lanserar Enegic en helt ny funktion:
Virtuell Huvudsäkring™

Inom ett par år kommer alla elnätsbolag ha infört effektbaserade priser vilket gör att alla hushåll kommer att behöva förhålla sig till momentant uttagen effekt. Detta innebär att priset för el per kilowattimme ibland kan vara av mindre ekonomisk betydelse för den samlade elfakturan än just de nya effektavgifterna. Detta gäller framförallt för lite större fastigheter, såsom en Bostadsrättsförening som i dag går på företagsabonnemang och har en huvudsäkring större än 63A.

Hur fungerar Virtuell huvudsäkring?

Genom att simulera en lägre huvudsäkring än vad fastigheten egentligen har, säkerställer vi att din fastighet inte plockar ut onödig effekt vid "fel" tidpunkt, alltså när effektavtal är aktiva. Vi hjälper dig i stället att styra om dyra timmar till tider som inte omfattas av effektavgifter. Tjänsten kan också ses som en försäkring för fastighetens elnätsavgift och funktionen fungerar helt automatiskt och behöver inte ställas in eller uppdateras dagligen vilket gör att den passar utmärkt för större fastigheter.

Vad innebär det? Din fastighet kommer att göra av med mindre effekt under timmar med aktiva effektavtal – och det innebär en billigare elnätsfaktura. Den virtuella huvudsäkringen funkar redan nu för alla typer av fastigheter som har Enegic installerat för effektstyrning av laddbox eller värmepump.

Vi hjälper dig gärna att sätta upp din nya Virtuella huvudsäkring genom att boka en tid med någon av våra tekniska experter i kalendern nedan.

Mötet är förstås helt kostnadsfritt och kommer inte med några förpliktelser!

Enegic erbjuder lösningen på effektproblematiken

Virtuell huvudsäkring är vår lösning för att hjälpa dig undvika onödiga effektavgifter. Men inte bara det, med vår lösning kan bostadsrättsföreningen dessutom spara pengar på en optimerad elanvändning.

Virtuell huvudsäkring och laddning anpassad efter effektavtal

Många har i dag en ineffektiv elanvändning. Den konstitueras bland annat av elbilsladdning som blåser på för fullt tills bilen är fulladdad, trots att man i många fall inte ska använda bilen förrän nästa morgon och bilen med lätthet hade kunnat ladda med lägre effekt under längre tid utan att det hade påverkat användarupplevelsen negativt.

Det här innebär med andra ord att många tar ut onödigt mycket effekt under kort tid, vilket i förlängningen kan betyda att de har en onödigt stor huvudsäkring, jämfört med vilken huvudsäkringsnivå de hade klarat sig på med effektiv effektstyrning.

I det här specifika fallet riskerar föreningen att förlora många tusenlappar helt i onödan bara på grund av obefintlig effektreglering mot en lägre huvudsäkringsnivå.

Genom att ställa in en lägre huvudsäkringsnivå direkt i appen ser Enegic till att simulera en lägre huvudsäkring än fastigheten faktiskt har, alltså en virtuell huvudsäkring.

Lägger man dessutom på de nya effektavtalen till elkostnaderna blir det avgörande att ladda föreningens elbilar under tider då effektavtalet inte är gällande, eller när det är som billigast. Allt det här sköter Enegic åt er – helt automatiskt.

Hur fungerar Enegic?

Enegic fungerar som en effektiv lastbalansering och effektstyrning av de elbilsladdare som ni har i föreningen. Eftersom elbilsladdning drar så pass mycket energi kan en installation av Enegic göra en avgörande skillnad för elräkningen.

Vid tillfällen då effektuttaget i fastigheten redan är högt bromsar Enegic ser Enegic till att ladda elbilarna med lägre effekt. Allt sker genom mätning och kommunikation i realtid.

Det här kan spara dig och din förening flera tusen kronor både per månad och per år.

Dessutom kan vi optimera effektanvändningen utifrån bäst (lägst) elpriser, tack vare funktionen Prisanpassad laddning.

Vi pratar alltså om en 3 i 1-lösning som arbetar för din bostadsrättsförening i bakgrunden, utan att någon av era medlemmar behöver märka av det – mer än i plånboken. Med Enegic optimerar ni elanvändningen efter ert effektavtal, ställer in en virtuell huvudsäkring och laddar elbilarna efter bäst elpriser. Dessutom är vår lastbalansering alltid aktiv.

Du får med andra ord en fulladdad elbil, en effektiv energianvändning, skyddade säkringar och minimerade effektavgifter. Effekten ser du tydligt på elräkningen varje månad i form av besparingar.

Exempel på hur Enegic fungerar i en BRF

Om bostadsrättsföreningen exempelvis har Eon och en huvudsäkring på 100A betalar föreningen 10 932 kronor i effektavgifter. Men om bostadsrättsföreningen i stället sänker huvudsäkringen till 25% av den ursprungliga kapaciteten, tack vare Enegics Virtuell huvudsäkring, ja då betalar föreningen endast 2 598 kronor i månaden.

Det innebär att föreningen sparar närmare 7 800 kronor i månaden. På ett år är det här en besparing på närmare 94 000 kronor.

Hur mycket pengar kan din BRF spara med Enegic?

Lek runt med vår snurra för att ta reda på hur mycket din bostadsrättsförening skulle spara med Enegic installerad.

[SNURRAN från KTH-mannen i miniformat]

Kort om effektavgifter

Effekttarifferna innebär en ökad kostnad baserad på en fastighets effektuttag under specifika timmar på dygnet. Ofta skiljer sig priserna mellan olika tider på dygnet och olika månader när elnätet är mer eller mindre pressat. Därför är ofta effektavgiften billigare på sommaren än på vintern.

Frågor och svar om effektavgifter

Questionmark icon

Hur fungerar effektavgifter?

Varför införs effektavgifter för bostadsrättsföreningar?

Hur påverkar effektavgifterna bostadsrättsföreningar?

När införs effektavgifter för bostadsrättsföreningar och samfälligheter?

Hur kan bostadsrättsföreningar förbereda sig inför effektavgifterna?

Hur beräknas effektavgiften?

När är elen som billigast?

Varför behövs effetkavgifter?

Varför behöver bostadsrättsföreningar tänka på effektavgifter?

Vad menar vi med effekt vi kan påverka?