Meny

Enegic logo
NYHETER

Lastbalansering av laddbox i kombination med lastbalansering av elpanna

Uppskattad lästid: 3 min

Kundfråga #1

Jag har beställt en Easee laddbox med lastbalansering. Blev lite fundersam efteråt och behöver Er hjälp.

Hur fungerar det om jag idag redan har lastbalansering till elpannan, kommer denna kunna jobba tillsammans med lastbalanseringen till laddboxen eller slutar det med att ingen av dom kommer att gå upp i effekt och att dom motverkar varandra?

Svar Enegic

Om man sedan tidigare har t.ex. en effektvakt för en värmeanläggning, antingen VP eller ren elpanna, blir det två “intressenter” som både vill ha effekt men också förmågan att anpassa sig efter rådande effektläge.De flesta värmeanläggningar har kompressorer och/eller värmeelement som oftast går av/på med avseende på en temperaturstyrning. För billaddningen innebär detta att – även om det när pannan är aktiv – det oftast ges effektutrymme efter en stund för att billaddning ska gå igång. Så fort som det finns tillräckligt utrymme får billaddaren veta detta från oss och den säger till bilen att det går bra att ladda.


Problemet kan vara lite större åt andra hållet: I och med att billaddning är en förbrukare som ofta ligger på konstant i flera timmar så får inte värmepannan någon möjlighet att “komma in” och köra så länge som billaddningen är på. Kan bli ett problem under kalla vinterdagar om man håller på och laddar en elbil som vill ha många kilowattimmar till ett tomt batteri. Men i praktiken – om man laddar dagligen de mil man kört, givet kanske en 3-4 mil om dagen, dvs ca 10kWh om dygnet, så blir inte laddtiden så lång. Värmepannan får då möjlighet att gå igång efter en inte alltför lång viloperiod.

Så sammanfattningsvis: Det är “först till kvarn” som får effekten i dessa fall. Sedan exakt hur det blir i praktiken beror också på om det är 3-fasladdning eller 1-fasladdning till bilen, om det är 1-fas eller 3-fas kompressor i en värmepump, samt vilken laddbox man väljer. Easee-boxen har en väldigt bra funktion som gör att den kan växla in valbar fas till första pinnen i en 1-fas-laddande bil. Denna egenskap gör att laddboxen ibland kan hitta möjlighet till laddning även om två av faserna är tungt belastade.

Publicerad Jan 25, 2022

Relaterade artiklar

ARTIKEL
APR 13, 2023

optiCharge lanseras till Charge Amps

Nu lanseras Enegics optiCharge till Charge Amps.

ARTIKEL
FEB 20, 2023

optiCharge lanseras till Zaptecs laddboxar

optiCharge är ett automatiserat system för elbilsladdning.

ARTIKEL
DEC 10, 2021

Max Söderberg Järfälla Energi

Järfälla Energi är en av Stockholms större installatörer

ARTIKEL
DEC 23, 2022

Enegic i dag och i framtiden - Intervju med Gustav Dafnäs

Intervju med vd Gustav Dafnäs om Enegics framtidsvision.