Meny

Enegic logo
NYHETER

Effektavgift elbil

Uppskattad lästid: 4 min

Effektavgift - vad innebär det?

Effektavgifter har kommit att bli en allt större del av din nätfaktura. Effektavgiften fungerar som en trängselavgift i elnätet vilket innebär att du får betala en förhöjd avgift om du väljer att utnyttja effekt när också andra vill göra det. Vissa nätbolag tar ut effektavgifter på månadsbasis, exempelvis under vinterhalvåret medans andra istället tar ut effektavgift under vissa tider på dygnet, oftast 07:00-19:00 oberoende av årstid.

Under tidsperioder då det inte finns någon effektavgift råder det istället fri fart i elnätet och det kostar då inte något extra för att ta ut effekt.

Effektavgift - hur beräknas den?

Effektuttaget kombinerat med priset per Kw är dom två faktorer som används för att beräkna effektavgiften. Hur nätägaren väljer att räkna ut effektuttaget skiljer sig mellan olika nätägare.

Vi har sett exempel på nätbolag som beräknar effektuttaget genom att helt enkelt avläsa och ta betalt för det största enskilda effektuttaget under en minut under en given tidsperiod medan andra nätbolag istället kikar på ett genomsnitt av tidsperiodens tre högsta effektuttag. Att förstå hur detta fungerar och anpassa laddning av elbil efter de lokala regler som gäller där just du bor kommer att göra stor skillnad för storleken av dina kommande nätfakturor.

Hur påverkar effektavgiften dig som elbilsägare?

Effektavgiften kan ha stor påverkan på din totala kostnad för att köra och tanka din elbil. Om du ovetande om effektavgiften väljer att ladda din bil under en tidsperiod då det råder effektavgifter och dessutom laddar med högsta möjliga effekt kommer du att drabbas av höga extrakostnader på din nätfaktura beroende på ditt höga effektuttag.

Om vi förutsätter att du laddar en elbil med en laddare som klarar av 3x 32A kommer detta vid fel tidpunkt innebära att din elnätfaktura ökar med alltifrån 700-2500 kr/mån baserat på priser vi tagit fram på nätet.

Hur kan Enegic hjälpa mig att minska mina effektavgifter?

Enegic Monitor är framtagen för dynamisk lastbalansering och integrerar i dagsläget med alla elbilsladdare från Charge Amps, Zaptec och Easee. Vår dynamiska lastbalansering fungerar genom att läsa av fastighetens totala effektuttag och rapportera tillbaka denna data till laddaren som beroende på huvudsäkringens storlek då har koll på sitt totala effektutrymme som finns tillgängligt för laddning.

Avancerad schemafunktion för din laddbox

Enegic jobbar aktivt med att kunna lansera avancerad schema funktionalitet för alla laddboxar vilket kommer låta dig sätta fiktiva huvudsäkringar beroende på tidpunkt. Därmed kommer det att bli lättare att styra bort din laddning från tider då effektavgift är aktivt. Detta skiljer sig från enklare schema som bara har möjlighet att sätta enkla av och på scheman.

Publicerad Feb 06, 2022

Relaterade artiklar

ARTIKEL
DEC 27, 2021

Enegic stödjer nu schema för Easee laddbox

Ställ in enkelt schema för Easee laddbox genom Enegic

ARTIKEL
FEB 07, 2022

Vad är skillnaden mellan rörligt och timpris abonnemang?

asd

ARTIKEL
APR 13, 2023

optiCharge lanseras till Charge Amps

Nu lanseras Enegics optiCharge till Charge Amps.

ARTIKEL
FEB 20, 2023

optiCharge lanseras till Zaptecs laddboxar

optiCharge är ett automatiserat system för elbilsladdning.